torstai 17. maaliskuuta 2016

Ruokailu Budapestissä

Unkarilainen ruoka on usein rasvaista, suolaista ja mausteista, mutta ei välttämättä kovin tulista. Paikallisen ruoan tunnetuin mauste on paprika, jota käytetään useassa eri muodossa, kuten jauhettuna, kuivattuna tai tuoreena. Tuhdit keitot, täyteläiset, usein lihapitoiset muhennokset ja herkulliset jälkiruoat ovat tuttu näky unkarilaisessa ruokapöydässä. Nykyään voi ravintoloista saada myös kevyempää ruokaa ja kiinalaiset, sekä pizza- ja kebab-ravintolat ovat yleistyneet Budapestin katukuvassa.

Hintahaitari Budapestin ravintoloissa on suuri, eikä ruoan hinta välttämättä kerro sen laadusta. Etenkin keskustassa ja turistialueilla voi ruoasta joutua maksamaan lisähintaa. Halvimmillaan voi aterian saada noin kolmella eurolla ja pihvi-illallisen saa noin 15 eurolla. Juomarahaa on tapana jättää noin 10%, mutta joissain ravintoloissa se on jo laskuun sisällytetty. Laskuja kannattaakin tarkkailla hieman tarkemmin, sillä jostain syystä varsinkin turistialueilla saattaa ravintola laittaa siihen liikaa hintaa.

Budapestistä löytyy myös yli sata vuotta vanha kauppahalli, jonka lähes kahdestasadasta kojusta saa ostettua mm. vihanneksia, hedelmiä, juustoja, makkaroita, hunajaa ja paikallisia, paprikalla maustettuja meetvursteja ja melkeinpä mitä tahansa. Jokaista ruokailua ei siis välttämättä ole pakko tehdä ravintolassa tai pikaruokalassa.

Uusia kokemuksia ja makuelämyksiä, suolakurkun ja paprikan täyteistä viikkoa ja Tokajia odotellessa.

-       - Juha, J-P ja Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti