Unkarilainen ruoka on usein rasvaista, suolaista ja
mausteista, mutta ei välttämättä kovin tulista. Paikallisen ruoan tunnetuin
mauste on paprika, jota käytetään useassa eri muodossa, kuten jauhettuna,
kuivattuna tai tuoreena. Tuhdit keitot, täyteläiset, usein lihapitoiset muhennokset
ja herkulliset jälkiruoat ovat tuttu näky unkarilaisessa ruokapöydässä. Nykyään
voi ravintoloista saada myös kevyempää ruokaa ja kiinalaiset, sekä pizza- ja kebab-ravintolat
ovat yleistyneet Budapestin katukuvassa.
Hintahaitari Budapestin ravintoloissa on suuri, eikä ruoan
hinta välttämättä kerro sen laadusta. Etenkin keskustassa ja turistialueilla
voi ruoasta joutua maksamaan lisähintaa. Halvimmillaan voi aterian saada noin
kolmella eurolla ja pihvi-illallisen saa noin 15 eurolla. Juomarahaa on tapana
jättää noin 10%, mutta joissain ravintoloissa se on jo laskuun sisällytetty.
Laskuja kannattaakin tarkkailla hieman tarkemmin, sillä jostain syystä
varsinkin turistialueilla saattaa ravintola laittaa siihen liikaa hintaa.
Budapestistä löytyy myös yli sata vuotta vanha kauppahalli,
jonka lähes kahdestasadasta kojusta saa ostettua mm. vihanneksia, hedelmiä,
juustoja, makkaroita, hunajaa ja paikallisia, paprikalla maustettuja
meetvursteja ja melkeinpä mitä tahansa. Jokaista ruokailua ei siis välttämättä
ole pakko tehdä ravintolassa tai pikaruokalassa.
Uusia kokemuksia ja makuelämyksiä, suolakurkun ja paprikan
täyteistä viikkoa ja Tokajia odotellessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti