tiistai 19. huhtikuuta 2016

Yliopistovierailu

Matkamme kolmantena päivänä pääsimme vierailulle paikalliseen yliopistoon.
Moni huono vitsi alkaa mitä yhteistä on-arvoituksella. Huonon huumorin ystävänä yritän nyt samalla mitä yhteistä-asettelulla hieman vertailla liikennealan opetusta ja opiskelua Budapestilaisen yliopiston ja Riihimäkeläisen ammattikorkeakoulun välillä. Äkkiseltään voisi luulla ettei niillä ole mitään yhteistä, mutta väärin. Kyllä niistä samankaltaisuuksia löytyy.

Haluan kuitenkin korostaa, että nämä ovat vain yhden opiskelijan subjektiivisia kokemuksia ja huomioita eivätkä edusta sen suuremmin kenenkään muun ajatuksia.

Miljöö. Yhtään Riihimäen tiililaatikkoa vähättelemättä, kyllähän mennyttä aikaa henkivä koulumiljöö luo sitä tietynlaista henkeä. Budapestin yliopisto on perustettu 1700-luvun loppupuolella. Pikaisen googletuksen perusteella en löytänyt vierailemamme rakennuksen rakennusvuotta. Villinä veikkauksena heittäisin kuitenkin rakennusvuoden olevan lähempänä 1800-lukua kuin 2000-lukua. Pieneen kotikampukseemme tottuneena eksyimme kesken opastetun kierroksen yliopiston käytäville. Se miten suoralla käytävällä eksyminen on mahdollista on hieman outoa, mutta todistetusti mahdollista. Jos teeman mukaisesti jotain yhteistä etsii niin molemmissa olisi parannettavaa sisätilojen opastuksessa.

Tutkinnon kesto. Meillä ammattikorkeakoulussa insinöörin tutkinnon (Bachelor of Engineering) tavoiteaika on 4 vuotta. Budapestin yliopistossa Bachelor of Science (BSc)- tasoisen tutkinnon suorittaminen kestää 7 lukukautta eli 3,5 vuotta. BSc vastaa meidän koulutusjärjestelmässämme yliopistossa suoritettavaa kandidaatin tutkintoa. Yhteistä tutkinnoille on niiden taso, joka on alempi korkeakoulututkinto sekä melko sama suoritusaika.

Opetustavat. Mikäli sujuvan rallienglannin tasoisella kielitaidolla oikein ymmärsin, on opetus yliopistossa jonkin verran teoreettisempaa kuin meillä. Kyllä meidänkin tutkintoomme kuuluu jonkin verran niitä perinteisiä tekniikan alan oppiaineita kuten matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa, mutta yliopistossa niiden osuus tutkinnosta on suurempi. Meillä ammattiaineiden opinnot alkoivat kuitenkin käytännössä heti, kun koulu alkoi.

Työelämälähtöisyys ja projektit. Mikäli oikein ymmärsin myös Budapestin yliopistossa projektityöskentely on merkittävässä osassa opintoja. He ovat olleet osallisena useissa Euroopan Unionin alueella tehdyissä ylikansallisissa sekä EU-rahoitteisissa projekteissa.
Täällä Suomessa opintojemme aloituksesta oli kulunut alle kuukausi, kun olimme jo tekemässä ensimmäistä oikeaa projektia ulkopuoliselle tilaajalle. Sama linja on jatkunut nämä yhdeksän kuukautta, jotka olemme tähän asti koulussa olleet. Näiden kuluneiden kuukausien aikana olemme saaneet useampia toimeksiantoja, joita olemme päässeet tekemään sekä siinä samalla jo vähän tirkistelemään millaisiin hommiin liikenneinsinöörin koulutuksella voi päätyä.

Tässä vielä linkit Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan koulutukseen sekä vierailemamme Budapestin yliopiston laitokselle.
Hämeen ammattikorkeakoulun liikenneala
Budapest University of Technology and Economics, faculty of Transport and Vehicles


-Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti