maanantai 11. heinäkuuta 2016

Yleinen katujen esteettömyys

Budapestissa katuja on monessa eri tasossa ja kerroksessa, jalkakäytävät vaihtuvat usein kesken kaiken tien toiselle puolelle ja ylä- ja alamäkiä riittää. Esteettömyyden kannalta nämä ovat kaikki ongelmallisia pulmia, jotka voivat tuottaa mm. pyörätuolilla kulkevalle paljon pään vaivaa, vaihtelut kun on pääsääntöisesti korjattu portailla. Luiskia liikuntarajoitteisille on pääsääntöisesti vähän tai ne ovat sivussa pääreiteiltä ja saattavat olla vaikeita löytää.

Aivan keskustassa joen varrella, suositulta kävelykadulta pääsee ratikka pysäkille vain portaita pitkin tai usein sadan metrin kiertämisellä.
Central Marketin lähellä olevan metron sisäänkäynti. Joen suunnasta alas pääsee vain portaita pitkin, mutta onneksi tien puolella on hissi.
Budan linnakukkulan juurelta joelle pääsee vain portaita pitkin ellei halua kiertää ainakin parinsadan metrin päästä.
Näiden esteettömyyskauhistusten kohdalla en edes tiedä mistä liikuntarajoitteisen pitäisi kiertää alas päästäkseen. 

Mutta näistä huolimatta, kevyen liikenteen reitit huononäköisille ovat paremmalla tolalla, varsinkin materiaaliensa puolesta. En tainnut tärmätä yhteenkään kävelytien pätkään, jossa ei tien reunoja tai tulevaa suojateitä olisi jollain lailla merkitty. Joko rotvallin pudotus, materiaalin vaihtuminen tai suoraan näkövammaisille tarkoitetut pistelaatat varoittavat tulevasta muutoksesta. Sen sijaan itse suojatieden merkintä moottoriliikenteen tiellä oli useassa kohteessa puutteellista, joten näissä tilanteissa näkövammaisilla ei olisi mitään suuntaviivaa siitä missä päin kevyen liikenteen väylä jatkuisi. Myös ikävän vähän näkyi (tai kuului) teiden ylityskohdissa näkövammaisille tarkoitettuja äänimajakoita. Ne olivat pääasiassa vain ydinkeskustassa ja isoissa risteyksissä, mutta Budapest on pikkukujien ja sivuteiden sekamelska, jossa on teiden ylityksiä ja muita vaaranpaikkoja parin kymmenen metrin välein.

Materiaalin vaihto ja rotvallin pudotus varoittavat kävelytien reunasta.
Erinomainen materiaalin muutos ennen suojatietä, mutta itse suojatiemerkintöjen puuttuminen tekee materiaalien varoituksen melko hyödyttömäksi.

Tässä kohteessa saattaisi näkövammainen olla hiukan ihmeissään. Kävelytien materiaali vaihtuu, mutta edessä päin olevia vaaranpaikkoja ei ole, vaan kävelytie jatkuu normaalisti.
Yksi parhaiten ylläpidetyistä suojatien esteettömyyden kannalta, mitä nyt huomioväri kulunut. Pistelaatta varoittaa näkövammaista ja tien suojatiemerkinnät ohjaavat eteenpäin. Liikuntarajoitteiselle hyvä rotvallin alennus.
Monen asian summana Budapest ei esteelliselle ihmiselle ole kaikkein helpoin kaupunki kulkea ja suuren painoarvon antaisin etukäteisselvittelylle. Esteellinen henkilö säästäisi runsaasti omaa mielenrauhaansa ja vaivaansa, jos viitsisi tehdä pientä googlettelua ennen reissuaan, mutta silloinkin kannattaa varautua yllätyksiin ja suunnitelmien muutoksiin. Budapest kun on vanha kaupunki, joita ei tunnetusti ole rakennettu pyörätuolilla kulkevia ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti